Innovatie in de infrasector

Een terugblik op het webinar van 22 juni

Innovatie kent vele vormen en definities. Van PV-panelen in een fietspad en dynamische PV-straatverlichting tot een wegconstructie met minder rolweerstand. Maar ook sociale verduurzaming van openbare verlichting door de inzet van een lokale werkvoorziening. Een prachtig thema om het drieluik van het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren mee af te trappen. Met op 22 juni 2020 als hoofdthema: innovatie.

Bekijk het gehele webinar >

Gespreksleider Ad van Leest nam de deelnemers mee in een recent vraaggesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen over ontwikkelingen in de sector, inspirerende praktijkvoorbeelden én ging in gesprek over uitdagingen op het gebied van innovatie. Minister Cora van Nieuwenhuizen benadrukte in het gesprek met Rogier Rijkers (zakelijk manager CROW) het belang van een goede samenwerking tussen de verschillende partijen in de sector. De opgaven voor renovatie, onderhoud en vervanging in de infrasector zijn enorm. Om dat te realiseren zal er geïnnoveerd moeten en daarvoor moeten de verschillende partijen de handen ineen slaan. Om nieuwe ideeën ten uitvoer te brengen en de kennis en ervaring die hiermee wordt opgedaan met elkaar te delen.

Bekijk de video >

Een mooi voorbeeld van innovatie door samenwerking

De verduurzaming van de N211 is hier een mooi voorbeeld van. Voor het realiseren van de eerste CO2 negatieve weg sloegen BAM Infra en de Provincie Zuid-Holland de handen ineen. Marcel Geleijnse (BAM Infra) en Kees Bergen (Provincie Zuid-Holland) namen de deelnemers mee in de ruim 20 innovatieve elementen van dit project. Van de PV-panelen in het fietspad en de dynamische PV-straatverlichting tot de wegconstructie met minder rolweerstand. Leerpunten waren er ook: hoe houd je de kosten van de aanbestedingsprocedure binnen de perken? En hoe krijg je de beheerafdeling mee bij zoveel innovaties? Trots waren Marcel en Kees op het eindresultaat: twee bijzonder tevreden partijen én een nog grotere CO2-besparing dan beoogd.

Presentatie downloaden >

Provinciaal Contracten Buffet

Voor de N211 is het Provinciale Contracten Buffet (PCB) gebruikt. Een initiatief van de provincies om uniformiteit in geïntegreerde contracten te creëren door de krachten te bundelen. Lotte Bekendam (CROW) lichtte de toepassing van het PCB toe en wat de voordelen zijn. Zo kunnen voorbeelddocumenten en standaardeisen gebruikt worden, die bruikbaar zijn in de hele contractcyclus. En blijft er tijd over om écht te innoveren. Bovendien ontstaan er door het samenkomen van partijen gedragen eisensets met haalbare eisen en stimuleer je verdere ontwikkelingen en innovatie.

(opent in een nieuwe tab)”>Presentatie downloaden >

Innovatie in de vorm van SROI

Een andere vorm van innovatie is de verduurzaming van de openbare verlichting van de gemeente IJsselstein. Aangepakt vanuit de drie P’s People, Planet, Prosperity. Circa 6.800 lichtpunten zijn in 2019 in een brede en unieke samenwerking tussen de gemeente, WerkwIJSS, Signify, Nedal, CityTec, WIL en IBMN ‘sociaal verduurzaamd’. Dat betekent dat werkzaamheden die normaal gesproken in China worden verricht, in dit geval door de medewerkers van de lokale leerwerkvoorziening worden verzorgd. En dat kan veel vaker dan we ons nu beseffen! Een inspirerend praktijkvoorbeeld waarbij SROI als een mooie, gezamenlijke kans wordt opgepakt. In plaats van een moeizame verplichting die op het bord van de aannemer gelegd wordt.

(opent in een nieuwe tab)”>Bekijk de video >

Van mooie woorden naar mooie daden

Het laatste onderwerp dat in de sessie innovatie aan bod kwam was de ‘Handreiking EMVI-beloften nakomen’. Hierin nam Chantal Schrijver (Tauw) de deelnemers mee in de bevindingen van de CROW-werkgroep ‘Handreiking EMVI-beloften nakomen’. Ze gaf handvatten om zowel de projectvoorbereidingsfase als de contractuitvoeringsfase zo vorm te geven, dat de EMVI-beloften ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Met als conclusie: het zaadje voor een goede belofte zit in de voorbereiding. Ben je benieuwd naar de ‘Handreiking EMVI-beloften nakomen’ houd dan RAW.nl in de gaten, daar zal deze op korte termijn gepubliceerd worden.

Presentatie downloaden >

Wil je meer weten over de besproken onderwerpen of praktijkvoorbeelden?

Bekijk dan hier het gehele webinar >

Wil je met professionals uit de Nederlandse infra-sector in contact komen of blijven? Sluit je dan aan bij het Infra-Innovatie Netwerk, de CROW community waar je vakkennis kunt delen, ervaringen kunt uitwisselen en met elkaar in discussie kunt gaan over innovaties in de Nederlandse gww- en infrasector.